HTML

Ismerj önmagadra!

2013.02.15. 14:18 FilmesJohny

Ezen a 2 sorozaton és 2 filmen keresztül, mint a  (Dallas, Columbo, Próbatétel, Dögkeselyű) szeretném önöknek bemutatni és szemléltetni, hogy a tehetős, igen jómódban élő embereket, mennyire nem érdekli és nem foglalkoztatja az, hogyha más embertársaik bajban vannak, vagy a pénztelenség útján tengődnek.

Az első epizódnál, ahol pont a nagy példamutató (Bobby) filmbéli személyében, nem tesz semmit, mikor a „Viharban” című filmrésznél, ők is elakadnak a többiekkel együtt a szélsőséges időjárásban a főúton. Ebből is látszik, hogy ezek a jómódú emberek, csak önmagukkal és a saját bajukkal vannak elfoglalva és nem azzal, hogy ott az úton másoknak segítsenek. Tipikus és igen tanulságos tükörképet ad ez a gazdag, kapitalista életmódot folytató emberekről és világnézeteikről. A Dallas filmsorozatok, ugyan nem történtek meg a valóságban, de a valóságban vannak igencsak hasonló szituációk, vagy rendkívüli események, ahol ezek az emberek, vagy csak felületesen, vagy érdekből, vagy szintén nem veszik ki egyáltalán a részüket a mentésben, segítségnyújtásban. Amennyiben megnézik a film előzményeit, közötte azt, hogy (Bobby és Jock) azért siet haza, mert úgy érzi, hogy a felesége, vagy esetleg az egész családja bajba került, akkor sem mentesíti fel az alól, hogy az úton, mondjuk tucat számra bajba jutottakon, ne segítsen, hanem csak azzal legyen elfoglalva az adott szituációban, hogy, hogyan tud, minél hamarabb eljutni, A-ból, B-be. Ezzel keresztülgázolva mindenkin, csak hogy célját, céljukat elérhessék.

 

A második filmben, a Columbo klasszikus egyik sorozatában a (Gyönyörű Gyilkos) epizódban, éppen egy 70-es évekbeli igen szép nőt játszó, szintén igencsak jómódú családból származó, és átlag feletti életformát folytató, divatmenedzser nő, célját és számítását keresztülhúzó, közeli üzlettársát, képes néhány keresetlen szó és egy forradalmian új kozmetikai szer, kenőcs miatt legyilkolni egy szoborszerű kemény tárggyal. Ráadásul a dolgokat az súlyosbítja a gyilkos nő esetében, hogy mint a film előzményeiből kiderül, egykor komolyabb szerelmi viszonyt is folytattak egymással. Ebből a néhány perces részből ki derül az, hogyha a tehetős emberek számításaiba, akár közvetlen partnerük, társuk, ügyfelük, bekavar, vagy ez által keresztülhúzza a számítását, akkor képes ölni is a cél, vagy a becsületének, hírnevének megtartása érdekében. Ráadásul nem hiányzik a történetből, a vesztegetés, se a flegma és pökhendi, alattomos viselkedés. A gazdag emberek egy bizonyos cél elérése érdekében, minden eszközt képesek bevetni, annak érdekében, hogy nehogy valaki az útjukat állja. Ilyen és hasonló, vagy ennél is aljasabb dolog, már szintén megtörtént a világtörténelemben jó néhányszor. Hiszen gondoljunk csak abba, hogy hány milliárdan élünk ezen a bolygón. Ebből is látszik, hogy a filmek, legalább 75%-a, a múltbéli, jelen és jövőbeli tükörképe a földi történések és események valóságának, egy-két eltúlzott és teljesen szélsőséges határokat áthidaló fantasztikus filmek kivételével. A forgatókönyvírók és filmrendezők javarészt, azért mindig igyekszenek, elég jó tükörképet rajzolni és rámutatni olykor igen trükkös és rafinált módszerekkel, az élet nem éppen habos oldalára és a valóságra. Hiszen ők is tisztában vannak azzal, hogy ilyenek megtörténhetnek, meg is történtek már, és a jövőben is meg fognak történni. Továbbá azzal is, hogyha néhol burkolt módon, de muszáj, tudtukra adni valahogy, szemléltetni, a filmekben az emberek, egykori, vagy napi szintű kegyetlen tetteiket és gyarlóságaikat.

 

A harmadik  (A próbatétel) című filmben, a szintén jó módban élő házaspár teszteli egymás tűrőképességének határait. Ebben a filmben kiderül, hogy a feleség, a gyermeke és a házasságuk megóvása érdekében, leckézteti meg férjét, igen durva eszközökkel és módszerekkel, egy másik családból származó férfi (férj) bevonásával. Mint kiderül a filmből, a gyermek apjának egy olyan szeretője volt, aki nemcsak egyben közvetlen felettese volt a férfinek, hanem a gyerek anyja is ismerte a nőt és a férjét. A gyermek anyja, felkérte a másik férfit, hogy játsszon el egy emberrablással egybekötött, végül szerelemféltésig fajuló színjátékot, hogy a szeretőt tartó, szintén kétszínűen és fellengzős életmódot folytató férjét alaposan megleckéztesse. Ebből is látszik, hogy a tehetős emberek, minden lelkiismeret és megbánás nélkül képesek bizonyos célok elérése érdekében, különböző jellegű törvénysértő gaztetteket bevetni és kitervelni még saját közvetlen családtagjaik ellen is. Tudniuk kell, hogy minden jómódú embernek, vaj van a füle mögött és van olyan az életében, amit takargatnia kell, ha bevallja azt, ha nem. Semmi más nem érdekli őket, csak a hatalom, a pénz, a szórakozás, a csillogás, az üzlet, és a saját maguk életéhez és életviteléhez fűződő, különböző jellegű érdekek. Képesek ennek zökkenő mentessége érdekében, bármit megtenni, legyen az törvényes, vagy törvénytelen. Mivel egyes dolgokat, törvényesen nem igazán tudnak kivitelezni és megoldani, ezért a pénzük és a hatalmuk biztos tudatában, bőven eltekintenek és eltekinthetnek a hagyományos és legális módszerektől. Ma már minden gazdagnak van valamilyen fegyvere, azokra az esetekre, ha már a hatalom és a pénz, nem segít. Előszeretettel használják is azt, ha már megoldatlanná vált, vagy megoldatlanná alakítják ők maguk, az életüket. Hiszen mindamellett, hogy hihetetlenül el vannak szállva önmaguktól és ők a legnagyobb bajkeverők az élet minden területén, azt képzelik magukról ez által, hogy ők a földön, a félistenek is. Egyszer majd igencsak rá fognak ébredni egy kilátástalan és szörnyű esemény bekövetkezése során, hogy rossz úton haladtak ezzel a fellengzős, aljas, és minden, nem közéjük való embert, elnyomás és megtorlás alatt tartó életvitellel.

 

A negyedik filmben, ami ráadásul már magyar film, a (Dögkeselyűben) egy igen érdekes oldalát ismerhetjük meg a gazdag emberek határtalan szélhámosságainak. Nemcsak, hogy jól kivehető benne az, hogy mennyire lenézik a szegényebb embertársaikat, hanem igen pofátlan, flegma és alattomos módon, megpróbálják adott esetben kijátszani őket. Ehhez még van pofájuk megfenyegetni, sakkban is tartani másokat, még egy általuk elkövetett lopás után sem állnak félre. Ki, ha én nem, alapon. Ha kell, akkor az atyaúristent is letagadják az égről, csak ők bajba ne kerüljenek valaki más ember miatt. A film előzményeit illetően, arról szól, hogy egy bérből és fizetésből élő, taxi vállalat dolgozóját, egy temetői fuvar közben meglopja két idős és szélhámos nő, akinek, mint a filmből később kiderül, korábban is már volt dolga a rendőrséggel, hamisítás és egyéb vétséges ügyekből kifolyólag. A két idős nő, nemcsak hogy lenézi, abszolút hülyének nézi és megalázza a meglopott taxist, hanem a rendőrséget is megpróbálja minden eszközzel befolyásolni és félrevezetni. Az egyik idős nő a fiatal lányát küldi el, hogy fizesse le és nyugtassa meg a taxist arról, hogy az ő családjuk becsületes életmódot él és eszük ágában nem volt csalni és lopni. A taxis úgy akad a gonosz és gazdag emberek nyomára még mindezek előtt, hogy egy füles és hirdetésen keresztül rájön, hogy elvesztették a kutyájukat. A taxis a rendőrség lassúsága, tehetetlensége és az őt, az ügy miatt ért kétoldalú támadássorozatok miatt, és az elkeseredése következtében, viszi rá, arra hogy, egy olyan törvénytelen leszámolási, emberrablási hadjáratot indítson el a gazdag család ellen, amivel egyszer és mindenkorra megleckéztetheti őket. A történet végén a taxis főszereplő már annyira szélsőséges és illegális módszereket vet be ellenük, hogy nem tud az ügyből kijönni nyertesen, és végül könyörtelenül véget vet, az életének. Érdemes ezt a filmet megnézni, mert az összes közül ez a legtanulságosabb történet, a jómódú emberek határtalan piszokságainak és szemétségeinek tanulmányozására. Ám ezen kívül még számtalan film van kereskedelmi forgalomban, vagy éppen tiltólistán pont a miatt, mert erősen, vagy éppen igen csípős és tanulságos módon állítottak tükörképet a jómódú emberek, rosszban sántikáló mindennapjairól. 

Aki tehát azt gondolja, hogy mindezek csak szimpla filmek, holmi történetek, vagy egyszerű demagóg szövegek, kitalációk, vagy általánosítások ezekről az emberekről és viselkedéseikről, az igen nagy tévedésben van! Sajnos ezek a dolgok, már bizony nagyon hasonló módon és körülmények között megtörténtek a múltban és a jövőben is meg fognak sajnos történni . Azért mert a tehetős emberek, nemcsak az egész földet uralják és vették rossz kézbe sorsunkat, hatalmuk, pénzük folyamatos fitogtatásával, hanem az egész bolygó élővilágának és a természetnek, legfőbb ellenségei is lettek, mindenkor és minden időben. Amíg a föld szegényebb lakossága rá nem ébred és rá nem jön arra, hogy ezeket az embereket, meg kell állítani, ha nem éppen, ki kell vonni őket egyszer és mindenkor, a napi életből, addig nem lesz béke, sem jólét, sem nyugalom, ezen a világon.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: emberek filmek emberiség szemlélet gazdagok esetek mozik

A bejegyzés trackback címe:

https://nowget.blog.hu/api/trackback/id/tr895082038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ismerj önmagadra! 2013.02.15. 14:46:26

Ezen a 2 sorozaton és 2 filmen keresztül, mint a  (Dallas, Columbo, Próbatétel, Dögkeselyű) szeretném önöknek bemutatni és szemléltetni, hogy a tehetős, igen jómódban élő embereket, mennyire nem érdekli és nem foglalkoztatja az, hogyha más embertá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása